9 februari 2016
Het is vandaag Safer Internet Day! Berichten hierover via sociale media worden voorzien van de hashtag #SID2016. Een dag om met elkaar aandacht te geven aan hoe we internet veiliger kunnen maken. Wat kun jij daaraan doen?Hierbij 10 tips!
1. Vriendelijkheid en respect
Leer kinderen en jongeren om op internet vriendelijk en respectvol te zijn. Wat zeg je wel en niet? Hoe formuleer je iets? Hoe reageer je als anderen schelden?
2. Geef het goede voorbeeld
Wat zien ze aan jouw foto’s en berichten? Laat jij zien hoe je internet op een leuke en positieve manier kunt gebruiken?
3. Verdiep je
Verdiep je in de leefwereld van kinderen en jongeren: waar komen ze mee in aanraking? Hoe werken sociale media als Snapchat en Instagram precies? Wat komt er op ze af?
4. Ken je kind
Wat gaat er in hem/haar om? Waar liggen gevoeligheden en onzekerheden? Wat vindt hij leuk en waar geniet hij van? Wat heeft hij van jou nodig om goed met alles om te gaan? Waar heeft hij kaders en grenzen nodig en waar kun je hem vertrouwen en eigen verantwoordelijkheid geven?
5. Sexting
Sexting is de laatste tijd vaak in het nieuws. Gisteren maakte Metro bekend dat volgens hun onderzoek 1 op de 8 jongeren wel eens een naaktfoto van zichzelf heeft verstuurd en 1 op 3 jongeren wel eens een naaktfoto heeft ontvangen. Maak hen weerbaar hierin! Leer hen goede keuzes maken. We geven hier training en voorlichting over.
6. Ga aan de slag!
Lees de boeken Eros online en All in the game en ga met de werkboeken aan de slag (werkboek + handleiding All in the game komen deze week in de shop).
7. Privacy
Verdiep je in de privacy instellingen van smartphones, computers en sociale media accounts. Zorg dat kinderen en jongeren weten hoe ze die goed moeten instellen en begeleid hen hierin.
8. Kennen en vertrouwen
Leer kinderen en jongeren hoe ze iemand kunnen vertrouwen en wanneer ze iemand echt ‘kennen’. Als je elkaar online ontmoet en dezelfde game speelt, betekent dit nog niet dat je iemand kent en dat je hem kunt vertrouwen, bijvoorbeeld!
9. Vervelende incidenten
Leer kinderen en jongeren wat ze kunnen doen als er iets vervelends gebeurt op internet. Op www.meldknop.nl kunnen ze deze incidenten melden.
10. Gezinsberaad
Hou elke maand ‘gezinsberaad': bespreek met zijn allen open en eerlijk wat er goed gaat in je gezin, wat je leuk vindt, wat je niet leuk vindt, wat je anders wilt en welke goede ideeën je hebt. Confronterend, maar erg opbouwend. Zo voorkom je dat er patronen insluipen die je eigenlijk niet wilt.
Wil je nog meer tips? Neem contact met ons op, we denken graag met je mee!
Filmpje SID2016: Play your part for a better internet